maanantai 1. toukokuuta 2017

ajatuksia ruokinnasta

Aihe mistä voisin puhua ikuisuuden ja joka mua on kiehtonut jo kauan ennen omaa koiraa. Aikaahan on ollut tutkia asioita, perehtyä ja miettiä mihin sitä itse haluaa lähteä ruokinnan suhteen ja lisää tekis mieli oppia koko ajan. Faktahan on se, että koiranruokateollisuus on ihan järkyttävän isoo bisnestä ja kuluttajien "huijaamista" valitettavan iso osa, tietysti jokainen myynnin ja markkinoinnin alalla varmasti tietää, että bisnes on bisnestä ja tavaraa on saatava myytyä vaikka sitten niillä mahtavilla iskulauseilla tai hyvillä tarjouksilla minkä perässä tietenkin ihmiset menevät, eikä aina niinkään sillä, että ruoka olis mahdollisimman optimaalista ja puhdasta. En tietysti sano, ettäkö kaikki teollinen koiranruoka olis kuraa tai ei olis hyväksi, toki on ja markkinoilla on monia päteviä vaihtoehtoja. Mutta mä itse oon asian suhteen vähän natsi enkä todellakaan osta sitä mitä se iskulause koiranruokaesitteessä lupaa. Hyvänä esimerkkinä erään merkin "roturuoat" joka on vaan ja ainoastaan markkinointikikka, ainut oikea ero niissä on nappulan muoto ja koko mikä ei sekään vaikuta millään tapaa paitsi jos kyseessä on mini tai pentu. 

Muutama syy miks mä päädyin 50 / 50 ruokintatyyliin
 1. Koira on lihansyöjä ja tarvii lihaa. 
 2. haluan koiran oppivan syömään myös sitä nappulaa, ajatellen mm. tulevia reissuja joihin ei aina lihaa ole mahdollista ottaa mukaan. Varsinkin tuon ei-niin-ahneen-kersan kohdalla ei tulis mieleenkään jättää nappulaa kokonaan pois ja antaa sen tottua vaan lihaan. 
 3. Täys raakaruokinta on myös astetta tarkempaa koska ihan kaikkea tarvittavaa ei saa suoraan lihasta, joten ne pitää lisätä purkista koiran painon mukaan oikea määrä, sekä täytyy miettiä mitä ravintoaineita koira saa mistäkin ja kuinka paljon sen tarvitsee sitä syödä, jotta täyttyy koiran tarve eikä tule puutostiloja, mm. maksaa josta koira saa A-vitamiinia. Mikä taas vaatii hieman enemmän ajattelua ja matikkapäätä. Nyt puhun siis puhtaasti lihasta, en valmispötköistä tai pullista joissa kyllä osassa on lisättynä vitskut, tosin niin on myös rustot,keuhkot ym. ylimääräset. Ne on taas asia erikseen.
 4. Säästyy rahaa, mitä puhtaampaa ja imeytyvämpää tavaraa koira saa, sitä vähemmän se sitä tarvitsee kun se kaikki ei kaikki kulje vaan läpi suoliston ja tule ulos, mitä vähemmän ulostetta sen parempi. Sekä tietysti nappulaa kuluu puolet vähemmän.
Meillä on ollut pienenä haasteena nappulan kanssa nirsoilu, Freya on tähän mennessä syönyt Taste of the Wild penturuokaa jota se on saanut jo kasvattajalla. Viimeaikoina se on kumminkin alkanut todella huonosti sitä syömään, oli se sitten kuivana, veteen turvotettu, lihaan sekotettu tai kädestä koulutuksen yhteydessä. Lihan ja muun ruoan/herkkujen kanssa ongelmaa ei ole, oonkin nyt testannut sille töistä saatuja näytepusseja ja niitä se on syönyt ihan hyvällä ruokahalulla ihan kuivilteen jopa ilman lihaa kylkiäisenä, tiedä sitten onko se nirsoilu kyllästymistä tai onko nappulakoko jo liian pieni ja epämukava pureskeltava.

Sen takia oonkin nyt vakavasti harkitsemassa merkin vaihtoa kun nykyinen alkaa loppua, vielä en oo varma mitä lähtis seuraavaks yrittämään. Golden eaglen naturalssarjan ruoat kiinnostaa ehkä markkinoiden lyhyimmän ja yksinkertaisimman ainesosaluettelon ansiosta, muutama muukin on vielä pohdinnan alla. Mm. Orijen tai Purenatural myös päteviä vaihtoehtoja.
Asiat mitä mä katson koiranruokien ainesosaluettelossa on se, että se ei sisällä viljaa koska koirathan ei pysty sitä hyödyntämään, se vaan kerää turhaa pöhötystä ja on ylimääräisenä täytteenä.
Toisena se, että liha on omassa muodossaan oli se sitten kalaa, kanaa, nautaa jne. eikä "lihajauho" tai "eläinperäiset tuotteet" koska ne taas tarkoittaa sitä, että lihan lisäksi se sisältää myös nahkaa, luita, rustoa, höyheniä jne. eläimen eri osia siis mitkä ovat jauhettu kaikki samaan syssyyn sen lihan mukana. Mitkä tietenkään ei ole millään tavalla tarpeellisia. Sitähän ei voi kukaan tietää kuinka paljon ne sitten oikeasti sisältää sitä lihaa eikä edellämainittuja osia kun tarkemmin sitä ei eritellä. Tietysti jos koirassa näkyis allergian merkkejä lähtisin kattomaan mistä se johtuu, monesti viljojen lisäksi maissi ja herne allergisoi vaikka niitä lähes jokaisessa nappulassa on.

Lihana mä mieluiten suosin ihan puhdasta lihaa ilman mitään lisättyä tai rustoineen jauhettua, markkinoilla löytyy hurjat määrät eri merkeiltä ja eri laatuisia ruokia. Mieluiten ostan suoraan tuottajalta maatilojen omista myymälöistä, kauppojen alelaareista löytyy monesti hyviä tarjouslihoja tai esimerkiksi Vauhti-Raksulta esimerkkinä mur-kis naudan palalihaa tai broilerin luuton jauheliha. Kennel-pakasteen tai Maukkaan lihoja oon myös antanut ja ihan käypiä vaihtoehtoja niiltäkin löytyy.Sinkki ja D-vitamiini?
Tällä ruokintatyylillä ei hirveästi tarvii pelata purkkien kanssa, mutta monesti sinkki ja D jää vajaaksi vaikka koira saa nappulaa ja jos nyt hifistellä haluaa, sen tarpeen voi laskea ja antaa puuttuvat purkista. Mä en orjallisesti oo sinkkiä lisännyt mutta aina kun muistan oon heittänyt tabletin ruoan sekaan. Freya on kasvava pentu joten sen tarve on korkeampi kuten jokaisella kasvavalla pennulla verrattuna ns. normi koiraan. Freyan paino on pyöristettynä 10 kgEP = sinkin tarve 40 mg ja D:n tarve = 10µg. tällähetkellä annan Aptuksen multidog junioria mitallisen päivässä ja jos kalaa ei ole lihana saatavilla oon heittänyt sekaan Tujoman kirjolohiöljyä.

"Sinkki (Zn) on yksi tärkeistä kivennäisaineista, joka vaikuttaa monen muun lisäksi entsyymitoimintaan, ihoon ja turkkiin sekä spermaan. Aikaisemmin siihen ei ruokinnassa suuremmin kiinnitetty huomiota, koska sinkin tarpeesta tai puutoksista ei puhuttu. Tämä johtui luultavasti siitä, että sinkistä ei periaatteessa tule puutosta normaalilla ruokavaliolla. Monet ovat kuitenkin törmänneet kaljuihin silmänympäryksiin, jota nykyään yleisesti pidetään merkkinä sinkkivajeesta. Ennen sitä pidettiin biotiinin puutteena, ja usein biotiinilisä paransikin tilannetta. Ei tultu kuitenkaan ajatelleeksi, että useimmiten biotiinin mukana annetaan myös sinkkiä, sillä ne toimivat eräällä tavalla käsi kädessä. Nykyään tulkinta onkin, että itseasiassa turkkia paransikin nimenomaan lisätty sinkki ja kaljut silmänympärykset ovat ensimmäinen merkki mahdollisesta alkavasta tai lievästä sinkin puutoksesta." Lähde

"D-vitamiinin tärkein tehtävä on vastata elimistön kalsium- ja fosfaattitasapainosta. Solun ulkopuolinen sekä seerumin kalsium säätelee useita aineenvaihduntareaktioita sekä liittyy lihasten ja hermoston toimintaan." Lähde

Niinkuin monessa muussakin asiassa täytyy muistaa, että koirat on yksilöitä ja jokaiselle löytyy se paras tyyli kokeilemalla. Se mikä sopii toiselle ei aina sovi jollekkin muulle. Koirat voi elää varmasti hyvin ja pitkään melkein millä tahansa ruoalla, mutta mä itse ajattelen vain asian niin, että pärjäähän se ihminenkin eineksillä ja hamppareilla pitkälle, mutta onko silloin yleinen olotila ja energiatasot paras mahdollinen onkin täysin eri asia verrattuna siihen jos syödään lautasmallin mukaan. Siinä se ero onkin, optimaalisen ja sellaisen millä pärjää - välillä :)


8 kommenttia:

 1. Kiinnostava ja hyvä postaus! Itse olen kanssa siirtymässä hiljakseen 50/50 malliin, nyt syödään nappuloiden kanssa lihaa silleen satunnaisesti. Pitäisi osata itse ajatella yksinkertaisemmin! Sulla oli mahtavat perustelut puolraa'alle siirtymisestä, ehkä vakuutuin itsekin ja marssin nyt pakastimelle laittamaan lihat oikeasti sulamaan... :D Itse on ollut tarkoitus jo todella pitkään siirtyä oikeasti, en vain tiedä minä takia en nyt siirry. Ehkä lisien, voisi hakea ne ja laskea, ryhdistäytyä oikeasti ja toteuttaa se, mitä oon jo pitkään halunnut! Minkä kaikkien eläinten lihaa syötät, ja miten monesti teillä syödään päivässä? Saako Freya kaiken kupista, vai meneekö kouluttamalla osa? Viima lihoo niin herkästi, että syödään määrällisesti melko vähän, ja tuntuu aika karulta pitkien treenien jälkeen jättää koko ruoka antamatta. Mutta sitä namia menee niin paljon, ettei voi oikeastaan ruokaa enää edes antaa! Pitäisi tehdä nameistakin ruokakuppiin kelpaavia, niin ei tarvitsisi vaivata päätään, kun koko iltaruoka oli pelkkää herkkua..
  viimakoiruus.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että on mielenkiintoinen😄 ei se oikeasti vaikeeta oo varsinkaan tolla mallilla kun periaatteessa vitskut ja hivenaineet saa kaikki nappulasta, toki nappuloiden vitskumäärissä on eroja ja jossain tapauksissa toi d ja sinkki on hyvä antaa. Meillä menee kana,kalkkuna,sika,nauta enimmäkseen ja lohi joskus kun löydän hyvälaatusta😄 valmistajien lihoissa on aika paljon hajontaa eri tuotteissa, mushin lohi on mm. Aika kuraa mun mielestä:D eli oikeestaan kaikki käy kun ei tuolla nyt oo mitään allergioitakaan ilmennyt. Heppa ja kanansydämmetkin on hyviä. Nykyään syödään kahesti ja lihat saa aina kupista tai kongista,joskus myös nappulat mutta ne yleensä kädestä sit koulutuksen ohella. Herkästi lihovalle toki kannattaa kattoo ei niin rasvasia lihoja, elukoiden välillä on jonkun verran eroja 😊

   Poista
 2. Ruokinta on kyllä pohdintaa herättävä asia varsinkin ekan koiran kanssa. Armas söi hetken aikaa Profinea, jota se oli saanut kasvattajalla lihan ja kotiruoan lisäksi. Maissista tai jostain muusta ainesosasta tuli jonkin verran hilsettä ja silmiin rähmää, joten vaihdoimme aika pian Acanaan ja sitten Orijeniin. Orijenin penturuoan jälkeen se on syönyt saman merkin Adultia, Regional Rediä ja nyt Six Fishiä. Pienestä asti noin puolet ruoasta (aamuruoka nykyisin) on ollut nappulaa piimällä ja Nutrolinilla lisättynä, iltaruoka on lihaa (tiloilta ostettua) tai treeniruokaa (Naturis makkaraa, itsetehtyjä jauhelihanameja, Platinumin Ibericoa, keitettyä kieltä, sydäntä yms.) Iltaruoka treenataan aina kotonakin olohuonetokolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä on ollu tosi mielenkiintostaki miettiä kun tietysti haluais parasta mahdollista tarjota. Kuulostaa hyvältä 😊. Mä en oo vielä suoraan tiloilta päässy ostamaan mutta heti kyllä haen jos mahollisuus on. On Armaksella hyvät oltavat kun tollasia herkkuja saa 😇

   Poista
  2. Pienikankaan liha-autolta saa aika edullisesti ylämaankarjan jauhelihaa ja rustoluita koirille. Auto on lauantaisin JKL:n torilla ja ainakin joinain lauantaina Äänekoskellakin.

   Poista
 3. Orijenissa on valitettavan paljon kaikkea turhaa täyteaineita. Voikukkia, marjoja, palkokasveja... Ja omaan makuun sisällys on ihan liian pitkä ja monimutkainen ollakseen koiranruokaa. Suosittelen tutustumaan cibau ja power of nature-merkkisiin nappuloihin. Simppeli tuoteseloste eikä sisällä viljaa. Cibaussa taisi olla riisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, paljon hyvääkin oon siitä kuullut mutta todennäköisesti mä olen vaihtamassa tohon Golden Eaglen naturals sarjaan, jos nyt johkin tarvii vaihtaa:) Sen sisällysluettelo vaikuttaa kaikista parhaimmalta meille.

   Poista