perjantai 14. huhtikuuta 2017

Onnistumisia hakutreeneissä

Tänään on vapaapäivä ja aamuksi oltiin sovittu hakutreenit vesalantien metsiin. Porukasta pääsi paikalle  4/6, mutta hyvin saatiin pari tuntia vietettyä vuorotellen koiria treenaten.

Freyan kanssa tehtiin ekaa kertaa ihan oikeita haku-alkeita, kun viimekerralla lähinnä leikittiin metsässä namirinkiä ihmiseltä ihmiselle. 
Tän päivän tehtävän tarkoitus oli pentujen kanssa se, että maalimies lähtee keskilinjalta kohti metsää noin 10 metriä eteenpäin ja samalla huhuilee pentua kiinnittäen sen huomion, jonka jälkeen menee kyykkyyn. Mun tehtävä Freyan lähettäjänä oli katsoa, että se keskittyy tehtävään eikä kuikuile sivuille ja on suorassa linjassa kohti maalimiestä, että saataisiin mahdollisimman suora pisto. Kun koira oli asemissa irrotin narun ja voi hitsi että olin niin ylpeä mun pienestä! Freya ampasi suoraan kohti ukkoa ja ei hetkeekään epäröinyt tai alkanut touhuamaan muuta (mitä vähän odotin koska metsä, kävyt ja risut). Kun Freya lähti matkaan niin maalimies lähti juoksemaan muutaman metrin karkuun, että pentu sai ottaa sen kiinni - varmistettiin, että mielenkiinto pysyy ihmisessä. 
Tehtiin pari kertaa tällä tyylillä ja sitten tuntui että maalimiehen kiinni juokseminen alkoi sujua - ihminen on pennusta niin kiinnostava ilman kiinnijuoksuakin, että vaikeutettiin tehtävää hieman. Uusi suunnitelma oli etsiä maalimies niin, että pentu odotti keskilinjalla - näki samalla tavalla sen että maalimies juoksee metsään, mutta ennen piiloutumista vein Freyan kauemmaksi pois näköetäisyydeltä. Kun ukko oli metsässä pienen puskan takana toin Freyan keskilinjalle ja odotin oikeaa hetkeä lähettää se piilolle missä maalimies oli tälläkertaa paikallaan hiljaa. Se sujui niin hienosti, pentu niin pätevästi juoksi suoraan kohti maalia. Vikalla kerralla matka taisi olla 15-20 metriä keskilinjalta piiloon. Ihan huippu taitava pieni. Kokeiltiin kerran myös tuuliharjoitusta missä etsitään tuulen avulla maalimies jäljestäen niin, että koira saa vapaammin etsiä ja ohjaaja kulkee perässä vapauttaen koiran hajulle sitten, kun koira saa sen nenäänsä, mutta siinä vaiheessa ne risut ja kävyt oli tosi mielenkiintosia. Pitänee odottaa muutama viikko vielä tuuliharjoituksiin tarkemmin paneutumista vaikka nenä Freyalla toimii, mutta keskittymiskyky ei ihan vielä riitä.Palkkaukseen annoin lampaankarva patukan namien lisäksi, koska lelut toimii parhaiten Freyalla. Luulen, että myös se maalimiehen löytäminen on itsessään suuri palkka lapselle joka rakastaa kaikkia :D Pennut sai levätä aina parin piston jälkeen ja sillä välin ottivat muut vuorotellen koiransa treeniin. Isompien koirien kanssa otettiin maalit lähemmäs takalinjaa ja mietittiin tuulensuunnat, pari haamuakin tehtiin. Kaikilla oli tosi onnistuneet treenit ja jäi kyllä ihan super hyvä fiilis. On meillä vaan huippu porukka ja pätevät koirat <3

Mitä haku on? Mä oon vielä ihan ummikko koko hommassa joten pahoittelut jos termit menee teksteissä vielä sekasin :D Näitä paria kertaa lukuunottamatta mun ainoa tieto on lähtöisin internetistä. Mutta oon jo nyt ihan koukussa lajiin. Enskerroilla on otettava videokamera mukaan, että saa katsoa myöhemmin miten koirat etenee tän vuoden aikana ja mistä lähdettiin liikkeelle. Suosittelen kyllä jokaista kokeilemaan oli koiran rotu tai ikä mikä tahansa. Jos kiinnostaa enemmän Reija Niemisen kirja "Haamuja tuulessa" on kätevä tietokirja aiheesta.

"Haussa koiran on tarkoitus ilmavainuisesti etsiä metsään piilotettuja henkilöitä (maalihenkilöitä / -miehiä). Etsittävän alueen keskellä kulkee niin sanottu keskilinja, joka on usein polku tai metsätie. Keskilinja voi olla myös tavallista metsäaluetta, mutta se merkitään keskilinjaksi erillisillä merkeillä. Etsittävä alue on keskilinjan molemmin puolin 50 metriä syvä ja pituudeltaan 100 — 300 metriä. Radan pituus vaihtelee sen mukaan, missä luokassa koira kilpailee.  Henkilöt voivat olla piiloutuneina niin sanottuihin osittain peitettyihin piiloihin, joissa koira pääsee näköyhteyteen etsittävän henkilön kanssa, tai umpipiiloihin, joissa näköyhteyttä ei saada. Löydettyään maalimiehen koiran tulee ilmaista löytönsä joko haukkumalla tai tuomalla ilmaisurullan ohjaajalle ja viemällä ohjaajan näyttöliinassa maalimiehen luo. Koira ei saa koskea maalimieheen." Lähde EPK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti